The owner of this Greenport home wanted a Nantucket style fence. The design we came up with used posts pared down to picket size and a cap with a slight overhang.  The hard wood and stainless steal nails along with the solid-body stain insure a graceful boundary for years to come.

The owners of this Orient home wanted their newly renovated bathroom to have a "natural" feel to it. This involved using grey grade-B tile in the shower enclosure and south wall, with a hand cast glass penny round accent band, and an off white grout. The floor is Vermont slate and the remainder of the room features beadboard wainscoting.
When the owners of this Greenport home wanted to support their glorious wisteria bush without sacrificing their gutter they enlisted us to cooperate on a design that tailored into the existing features. The result is an arbor that mimics the corner columns and supports the wisteria along the top.

As a whole, the penny rounds in this Greenport bathroom form a warm mosaic. The sunlight from the window exposes the individuality of each tile and the shape that gives them their name.
While you would never know it from looking at the finished product, taking the time and effort to properly design and prime all of the components of the things we build, such as the spindles of this custom railing, ensure that the material, and the finished product, will last as long as possible.
When the owners of this Greenport home were ready to screen in their front porch they asked us to design something that incorporated the herringbone design already present in the porch railings.  Our answer was to duplicate the column on the corner to create a doorway and then using the herringbone pattern as an accent band in the door. The bronze screen has begun to oxidize and will eventually turn a greenish hue.
When a local marine contractor needed a new wheel house for their newest workhorse they called on Vector East to design and build something capable of putting in long hours on the water.  Complete with storage and work areas inside, not to mention a place to sit and drive, this vessel is set to sail.
The individual tiles in this glass back-splash in the kitchen of this Greenport home seem to "turn on" with the morning light. This home being situated with the kitchen facing east allows for some pretty flamboyant displays of sunlight creating living mosaics throughout the room. MKarchitect.com

This Greenport addition involved demolishing the previous two additions and giving the house the proper kitchen it never had. View more pictures at the architect, Meryl Kramer's website. MKarchitect.com  Photo by Liz Glasglow              
The island separating the kitchen and a sitting area in this Greenport home acts as a perfect breakfast nook and gathering area. The goal of this renovation was to open up the space, with a wall being removed where the beam crosses the ceiling. Fairweather-Brown
These nautical inspired medicine cabinets and the sea shell accents in this Greenport home remind you that you're not far from the sea. Hand crafted tile help blend in with the rest of the quirks found in a home built when the tall ships sailed here. Fairweather-Brown
The accent band in this Greenport shower was a bit of a concern because of the sharp edges created with a mitered corner, so we eased the edge by placing an additional piece of tile in each corner which also helped match the bull nosing on the field tiles. Fairweather-Brown

The horizontal strip of wood in this picture represents a bridge that spans well over a hundred years in this historic Greenport home, as the new basket weave tile meet the old wide plank flooring. Fairweather-Brown
The guest apartment in this Greenport garage had several closets and storage spaces.  The doors shown here were designed and made in our workshop and installed along with the rest of the trim.  The decorative slats are for ventilation.
The upstairs bathroom in this historic Orient home was built on what was at one point the stair landing. Because there is a bedroom through the door on the right the goal was to be able to separate the more private functions of the bathroom, the toilet and new shower, behind a door. To avoid the thickness of a typical wall and doorway our design was to match some existing paneling in the home and build a simple partition.



The living room in this East Marion home is just a wall away from the patio outside, so the obvious solution to designers The Alchemists was to use double bi-fold doors to open the wall right up. The tricky part for us was fitting the doors in walls built in the 1700's. See more pictures of this project at www.thealchemistsltd.com
It was a long road from where this East Marion living room started, but the design work by The Alchemists and craft work of Vector East (and a host of other talents) lead to this point. Custom entertainment center built on site to match existing trim details. See more pics of this project at www.thealchemistsltd.com
This set of sleeping bunks, in an East Marion home, were designed in Argentina by The Alchemists and built onsite by Vector East. Pocket windows and reading lamps make each bed a world of its own. See more pictures of the project on www.thealchemistsltd.com
The owners of this Orient garage traded their storage space for space for young guests when they remodeled this space.  The storage shed on the left was built to accommodate the more important things that used to go in the garage leaving the interior space wide open. By converting the overhead garage door into a set of double doors, as well as adding  a pocket door to the rear of the garage the air flow can really be maximized in a heartbeat.
The purple heart rails and decking and mahogany spindles and skirting on this Mattituck deck share a similar hue in the morning light. Both woods will weather grey in time, and given the choice of materials on this job there will be plenty of time for this deck.
The mahogany slabs in this picture will be the base cap and column caps for thirteen columns on a Greenport restoration.  The reproduced column base shown here replicates original features on the detail-rich historic mansion.

When doing restoration work in our Southold shop, in this case a window, it's important to take plenty of notes to use when putting the puzzles back together.
Aside from the center island, all of the cabinetry in this New Suffolk kitchen was designed and built in our Southold shop and assembled on site.  Using careful planning and a final on-site paint touch-up these cabinets feature a continuous frame as if they were built in place.
The renovation of this historic Greenport mansion involved restoring all of the original windows, 50 in total.  Part of the restoration involved adding a mechanical weather stripping, along with glazing the window panes (shown above), to give these hundred year old windows the same benefits of their modern counterparts.
If you find yourself in the East Village in Manhattan make sure to stop by The Black Bird Bar (both black store fronts pictured).  Vector East designed and built the windows and doors in our Southold shop, along with a curved bar inside, then constructed the entire facade on site.
The glass tile mosaic in this Greenport bathroom covers the three areas shown here, with the interior walls of the steam shower area matching the large porcelain tiles that grace the left side of the picture.  The vertical orientation was chosen by the owners to give the vibe of flowing water, and the pitch in the shower ceiling insures that the real water flows, too, before it drips, so your steam shower doesn't become a cold rain shower.
The day the boat was loaded was the weekend before Hurricane Sandy came through, so we had the best of hopes for the ship and the site.  As the last piece was being put on the last trailer, a pair of "sun dogs" made an appearance in the sky as if to say "don't worry, it will be fine".  In the end the ship was set up at the designated site on time.  Thanks sun dog.
After working on the "Pirate Ship" project for just over two months all the components sit in our yard, ready for transport.  Although first the entire ship must be disassembled in order to fit on a truck, or three.
When Mattituck artists Ilya and Emilia Kabokov approached Vector East about building their latest project we jumped at the chance.  The biggest challenge, for builder Gary Loveless and crew, in making a full-scale replica of the 1:20 scale model that the artists provided, is the fact that there are no official plans.  Scenes like this are common as Gary puts his thirty plus years of experience to work.

Without a doubt, the "Pirate Ship Project" is the biggest head-turner we've built in our shop yard.  When finished, it will be separated into the twenty or so pieces that are built to be put on the back of a semi truck and taken to Atlantic City, destined to be part of a public art installation.  Ship design by Ilya and Emelia Kabokov, of Mattituck.
After installing a new door on the other side of the porch, the owners of this Greenport home wanted to match the screen doors.  Using a pencil to transcribe the pattern for the fretwork on the existing door onto a piece of paper, then taking accurate measurements lets us do the rest at our shop.  After fitting the door into the opening it goes back to the shop for a few coats of paint before it gets hung.
This window seems to have suffered some unthinkable horror, but the truth is much less severe.  With the owner of a historic Greenport home replacing the upper sash of a window with a larger one with stained glass, the lower sash needed to be smaller.  Enter the gentleman who made this window a long, long time ago, and was kind enough to use wooden pegs instead of nails.  Thanks from Vector East.
It's been several years since we remodeled this Greenport cottage, and several decades since it served its original purpose as a garage.  The current owners are obvious green-thumbs, so the cottage and patio, surrounded by vibrant blooms and lush greens, serve as a serene retreat a mere fifty feet from the main home. MKarchitect.com
The owners of this Greenport home are avid sailors, so when a sailboat weathervane was mentioned it started a conversation that set it a sail on this shingle mosaic.  Now the view from the home office, which is located in a barn behind the home, is a little more inspirational on those beautiful days when work needs to be done.
The banks of windows in the gable ends of this converted barn are far from your average replacement windows, which is fitting for this far from average Cutchogue home.  In order to retain the visual styling of the previous windows we painted the window trim the same color as the siding.
When a roughed up piece of trim comes through our shop it's a clear sign to get to work.  Due to years of paint in most cases, one of the first steps is to get a cross section of the detail.  When we're lucky we can find a router bit that's close, but sometimes we need to get creative.  Once we've milled up the material it's back to the site for installation where it waits for paint.
Although we didn't build the cabinets for this Greenport remodel, we did handle all of the carpentry, trimwork, and tile. This is one of two motifs that were incorporated into the tile backsplashes.  Being that the pattern inside the brown border came as diamonds, that were hand-cut along the profiles of the individual pieces, it was simply amazing to see them fit together. MKarchitect.com
These tile (from the posts above and below) came to us in one foot squares that, in their raw form, looked far from perfect.  It was a pleasant surprise, however, when they all went together relatively tight with little intervention. MKarchitect.com
Every different type of tile presents unique challenges, and this tile (from the post above) was no different.  In order to terminate the edges, without an option from the supplier, we decided to capitalize on the thickness of the finished tile.  By returning the face of the tile to the wall, the finished corner gives the impression that the entire facade is over a half of an inch thick. MKarchitect.com
Since most of the bathroom floor in this Greenport home was taken up by a soaking tub, the remaining space was natural for a busier tile pattern like this marble basket weave. MKarchitect.com
This bathroom, in a Greenport home, screams out "beach" thanks to the sand-colored tile (throughout the bathroom, kitchen and foyer), and the tropical-ocean-blue-colored, hand-crafted tiles on most of the walls.  The back wall was chosen for the cascading glass tiles, whose rippled surfaces invoke the spirit of a waterfall.  To add a touch of whimsy, custom-made tiles that represent aquatic life found their place in the shower base. MKarchitect.com
When the owner of a building in NYC renovated they were left with a number of large beams that had been removed from the floor.  As per the customer's design, we cleaned them up as little as possible and made a farmhouse table that you could drive a tractor on.
It's easy to imagine a fireman's pole going through these two openings but it's actually going to be something much cooler - A vacuum-tube elevator that travels between the split-level basement and the second floor.  The acrylic tube, the main focus of a Jamesport remodel, will go right between the openings and be exposed all the way.
The marble floor in this master bath is actually square tiles made of many small pieces of marble, giving the marble look and feel with a little more grip for your feet. This is especially important in the steam shower, where you can also find custom tiles underneath the shower seat that match the granite throughout. The two panels on the right remove to reveal the bathroom's mechanical systems. MKarchitect.com
Glass is the theme in this Greenport home's master bath (shown in the above post), from the frosted glass tile with the glossy glass accent, to the glass door knobs and cabinet pulls. Add the light granite and the white trim paint and you get an airy feel that compliments the water views. Vanity and door custom made in our shop. MKarchitect.com
Since the owners of this waterfront Greenport home wanted to update their windows without disturbing the rest of the house, replacement windows were the choice. While neither white nor vinyl (like those in mailers or TV commercials), these aluminum clad, wood windows were ordered to match the existing trim and then installed in place of the existing window sashes just like the rest.
With their vibrant paint job, it's hard to miss these shutters we recently made for this bayside Greenport home. Under a covering of vines, it's hard to see the pergola in the background that we made about nine years ago.
In order to save time and avoid messes, any work that can be done in our Southold workshop is. An added benefit for us is greater control of our work environment.
The very last thing to go into this Mattituck home was the staircase... And what a difference! The individual pieces were designed and made in our shop, then assembled on site.
These banquettes were installed up against original molding in a historic Jamesport inn, so the banquettes (brown portion) were cut to match the profile of the trim, meaning no disruption of the original work.